Gazdama skupo osiguranje od povreda

Bez autora
Dec 06 2011

Većina od 90.000 privrednika nije voljna da prihvati dodatne troškove za osiguranje u slučaju povreda na radu (predviđenih Opštim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima), jer im ova stavka, podiže mesečne rashode za 550 do 2.724 dinara po svakom zaposlenom u zavisnosti od procenjenog rizika radnog mesta. Zato su pregovori sindikata i poslodavaca, oko parafiranja novih ugovora, vraćeni korak unazad, a za sledeću sednicu Socio-ekonomskog saveta oba ”tabora” pripremaju računice kojima će pravdati svoje argumente. I dok sindikalci podsećaju da su sve finansijske odredbe Opšteg kolektivnog ugovora, pa tako i ova, ”zamrznute” još od 2009. godine, i da zato nema razloga za preuranjeno sabiranje rashoda, poslodavci dodaju da su osiguravajuće takse ostale ”ugrađene” u većini pojedinačnih ugovora po firmama. Mnoga preduzeća, a posebno mala i srednja koja zapošljavaju 56 odsto ukupnog broja zaposlenih u Srbiji, nemaju finansijskih sredstava da dodatno osiguravaju svoje radnike. Zato bi insistiranje da ova taksa bude obavezna dodatno unazadilo privredu jer su poslodavci već opterećeni sa 46 različitih nameta.

Gazdama skupo osiguranje od povredaVećina od 90.000 privrednika nije voljna da prihvati dodatne troškove za osiguranje u slučaju povreda na radu (predviđenih Opštim i pojedinačnim kolektivnim ugovorima), jer im ova stavka, podiže mesečne rashode za 550 do 2.724 dinara po svakom zaposlenom u zavisnosti od procenjenog rizika radnog mesta.

Zato su pregovori sindikata i poslodavaca, oko parafiranja novih ugovora, vraćeni korak unazad, a za sledeću sednicu Socio-ekonomskog saveta oba ”tabora” pripremaju računice kojima će pravdati svoje argumente.

I dok sindikalci podsećaju da su sve finansijske odredbe Opšteg kolektivnog ugovora, pa tako i ova, ”zamrznute” još od 2009. godine, i da zato nema razloga za preuranjeno sabiranje rashoda, poslodavci dodaju da su osiguravajuće takse ostale ”ugrađene” u većini pojedinačnih ugovora po firmama.

- Mnoga preduzeća, a posebno mala i srednja koja zapošljavaju 56 odsto ukupnog broja zaposlenih u Srbiji, nemaju finansijskih sredstava da dodatno osiguravaju svoje radnike - objašnjava Dragoljub Rajić iz UPS.

- Zato bi insistiranje da ova taksa bude obavezna dodatno unazadilo privredu jer su poslodavci već opterećeni sa 46 različitih nameta. U Austriji je, na primer, poslodavac u obavezi da plaća upola manje dažbina. A posebno je besmisleno prisiljavati nesolventna preduzeća da daju ono što nemaju i tako ih terati u blokadu.

Privrednici zato predlažu da se ova nova taksa ”namiri” iz kase Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje ”jer je stopa doprinosa ionako najveća u regionu”.

- U drugim zemljama ona je između osam i deset odsto, a kod nas je 12 - dodaje Rajić.

U SSSS, međutim, ocenjuju da je sabotiranje potpisivanja novih kolektivnih ugovora dokaz da privrednici nemaju nameru da osiguraju svoje zaposlene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik